Fizioterapevti pomembno prispevajo h kakovosti življenja bolnikov s fibromialgijo


O fibromialgiji so pisali že pred 150 leti. Označevali so jo kot psihično in psihosomatsko motnjo oziroma posebno obliko depresije. Leta 1992 je Svetovna zdravstvena organizacija fibromialgijo potrdila kot bolezen in jo uvrstila na Mednarodnih klasifikacij bolezni in sorodnih zdravstvenih problemov.

»Za sindrom fibromialgije je značilna kronična, razpršena mišično-skeletna bolečina ter številni pridruženi simptomi kot so utrujenost, motnje spanja, glavobol, depresija in anksioznost. Bolezen spada v skupino zunaj sklepnega revmatizma. Vzrok za pojav bolezni ni znan, prav tako ni specifičnega zdravila, ki bi jo lahko odpravilo. Zdravljenje zahteva širok in večplasten pristop – tukaj ima pomembno vlogo fizioterapija, saj lahko fizioterapevti  s svojim znanjem in veščinami pomembno prispevamo k boljši kakovosti življenja bolnikov s to boleznijo ter olajšamo številne simptome, ki jo spremljajo,« pojasnjuje študentka fizioterapije na Alma Mater Urška Kresnik, ki je pred kratkim uspešno zagovarjala svoje diplomsko delo z naslovom Vloga fizioterapevta pri zdravljenju fibromialgije.

Za najučinkovitejši pristop pri zdravljenju te bolezni so se izkazali naslednji tipi vadbe: 

·      vaje za krepitev mišic z uporabo švicarske žoge, 

·      vaje za krepitev mišic trupa, 

·      vadba proti uporu, 

·      vaje za raztezanje mišic, 

·      vaje za vzdržljivost in koordinacijo, 

·      aerobne vaje, 

·      funkcionalna vadba.  

»Čeprav se bolečina zaradi gibanja lahko trenutno poslabša, to ne sme predstavljati ovire za izvajanje telesne aktivnosti,« poudarja Kresnikova in dodaja, da je naloga fizioterapevta podučiti bolnika in družinske člane o sami bolezni, poteku in načinu zdravljenja ter motivirati bolnika, da aktivno sodeluje pri zdravljenju. »Slednje je zelo pomembno, saj bodo na ta način učinki zdravljenja bistveno boljši,« še zaključi.