Za človeka gre

Alma Mater Europaea se s konferenco Za človeka gre uvršča v sam svetovni vrh znanstvenih konferenc. Gre za enega najpomembnejših tovrstnih mednarodnih dogodkov v Evropi.

Konference Alma Mater Europaea vabijo, povezujejo in združujejo široke perspektive, znanja in veščine ter medsebojno povezanost v izobraževalnem okolju, kjer se soočajo mnenja z vsega sveta, ter pozivajo k rešitvam med državami z gradnjo mostov znanja in inovacij ter z odkrivanjem in uporabo priložnosti v znanosti in izobraževanju. Vodilni evropski znanstveniki, mnenjski vodje in drugi udeleženci z akademskih področij zdravja, medicine, socialne gerontologije, socialnega dela, prava, vzgoje, izobraževanja, duševnega zdravja, psihologije, psihoterapije, vodenja, projektnega vodenja, komunikacije, arhivistike, informatike, filozofije in humanistike delijo svoje ideje in izsledke o interdisciplinarnih in transnacionalnih pristopih.

Med priznani učenjaki, ki so sodelovali na preteklih konferencah Za človeka gre na Alma Mater, so znani ekonomist z Univerze Columbia dr. Jeffrey Sachs, profesora iz Univerze Harvard dr. Mark Tushnet in dr. Marinka Žitnik, profesorji Univerze v Oxfordu dr. Jacob Rowbottom, dr. Mindy Chen-Wishart, dr. Martin Kemp in dr. Jeremy Howick,  profesor Univerze Yale, Fred R. Volkmar, nemški politolog in rektor Alma Mater Europaea ddr. Werner Weidenfeld, častni predsednik in predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti ddr. Felix Unger in prof. dr. Klaus Mainzer, član nadzornega sveta Facebooka in Instagrama ter nekdanji podpredsednik Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Andras Sajo, profesor prava iz Cambridgea dr. David Erdos, profesor profesor ustavnega prava na Centralnoevropski univerzi dr. Dimitry Kochenov, predsednik Ameriškega gerontološkega združenja (AAG) dr. Peter Licthenberg, predsednica Svetovnega združenja fizioterapevtov (IAPH) prof. dr. Ema Stokes, komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel, sodnik ustavnega sodišča ddr. Klemen Jaklič, ki je sedem let predaval na Harvardu, raziskovalec z Oxforda dr. Michael Pinto-Duschinsky, filozofi Alain BadiouJean-Luc Nancy in Srećko Horvat ter drugi znanstveniki in mnenjski vodje.

V minulih letih so znanstvene in strokovne razprave, okrogle mize in plenarne predstavitve zajemale tematike digitalne transformacije v znanosti, izobraževanju in umetnosti, etične izzive digitalne transformacije ter družbeni in tehnološki napredek za varnost in dostojanstvo. Posvečene so bile tudi aktualnim temam dolgoročnih trendov, od zdravja, trajnostnega razvoja, umetne inteligencije, podnebnih in demografskih sprememb, migracij ter urbanizacije, do spremenjenega življenjskega sloga. Galerija