Fizioterapija je esencialni del revitalizacije vrhunskega plesalca


Za gibalne in funkcionalne sposobnosti vrhunske balerine in koreografinje Valentine Turcu skrbijo tudi fizioterapevti v Zavodu Terapija na Alma Mater.

Poškodbe in bolečine so sestavni del življenja vrhunskih plesalcev. »Fizioterapija je esencialni del revitalizacije vsakega vrhunskega športnika in seveda baletnega umetnika. V karieri, ki je obogatena z vsemi možnimi tehnikami in stili, je telo izpostavljeno ekstremnim zahtevam in zato je zelo pomembno, da se poškodbe sproti sanirajo. Le na takšen način ohranimo zdravje in gradimo na dlje časa trajajoči karieri.  Prepričana sem, da sem tukaj v Zavodu Terapija v naboljših rokah,« poudarja Valentina Turcu.  

***

Valentina Turcu, mednarodno priznana baletna umetnica in koreografinja, dobitnica nagrade Prešernovega sklada, je ena najbolj cenjenih in izstopajočih umetnic v Sloveniji in na mednarodnih odrih. Njene stvaritve se poleg ustvarjanja koreografij in oblikovanja odrskega giba za opere, drame, koncertne dogodke in baletne večere tako v žanrskem kot slogovnem smislu raztezajo od večkrat nagrajenih celovečernih baletov pa vse do sodobnih enodejank in koreografskih miniatur.

Njen opus z več kot 140 ustvarjenimi ali soustvarjenimi baleti, dramskimi in opernimi produkcijami ne priča zgolj o epohalni kreativni potenci, ampak tudi o njeni vsestranski in izjemno pregibni gledališki intuiciji, ki se v zadnjem času potrjuje tudi v izjemno uspešnih režijah dramskih uprizoritev. Za svoje umetniške dosežke je prejela vrsto prestižnih nagrad.