Fizioterapija v nosečnosti


Fizioterapevtska obravnava in redna telesna aktivnost učinkovito zmanjšujeta bolečino v medeničnem obroču pri nosečnicah. To je v diplomski nalogi potrdila diplomantka fizioterapije na Alma Mater Barbara Golob.

»Bolečina v medeničnem obroču (BMO) je specifična bolečina, katere nastanek je lahko posledica skupka hormonskih, biomehanskih, genetskih degenerativnih in metabolnih sprememb. »Posledice BMO povzročajo nosečnicam težave pri fizičnih aktivnostih, kot sta stoja in hoja. Bolečina jim oteži sposobnost opravljanja gospodinjskih in vsakdanjih opravil, dela, kar lahko privede do psihosocialne stiske nosečnice,« pojasnjuje diplomantka in dodaja, da je stanje BMO s fizioterapevtsko obravnavo obvladljivo oziroma se lahko na ta način izboljša. »Ob tem je zelo pomembna tudi telesna aktivnost in specifične stabilizacijske vaje, ki pomagajo zmanjšati bolečine in izboljšati funkcionalnost nosečnic.«

Z raziskavo v zaključni nalogi je študentka ugotovila tudi, da so nosečnice kljub BMO v velikem številu telesno aktivne. »Največkrat izbrani telesni aktivnosti sta bili hoja in vodena telesna vadba za nosečnice. Nosečnice so poročale tudi o pozitivnem vplivu telesne vadbe na zmanjšanje bolečin v medeničnem obroču,« še dodaja diplomantka.