Masaža na delovnem mestu


Masaža, ena najstarejših oblik zdravljenja, se že stoletja uporablja za lajšanje bolečin, sproščanje napetosti in izboljšanje splošnega počutja.

Diplomant David Renko je v diplomski nalogi pod mentorstvom dr. Šejle Gazibara ugotavljal ali mobilizacija mehkih tkiv oziroma masaža pozitivno vpliva na zaposlene, ali zmanjšuje bolečino in stres na delovnem mestu ter ali vpliva na kratkotrajno znižanje krvnega tlaka.

Zdravje predstavlja temelj dobrega in uspešnega življenja ne samo za posameznika, ampak tudi za celotno organizacijo. “Masaža med delovnim časom je ena izmed priljubljenih oblik promocije zdravja na delovnem mestu. Večina delavcev, ki opravljajo sedeče ali pisarniško delo, poroča o bolečinah v hrbtu ali vratu. Masaže se vse bolj uveljavljajo kot metoda za lajšanje stresa in napetosti pri zaposlenih. Strokovnjaki trdijo, da masaže pomembno vplivajo na zmanjšanje anksioznosti, izboljšanje kakovosti spanca, uravnavanje krvnega tlaka in srčnega utripa. Prav tako se izboljšata kognitivna funkcija zaposlenih in njihovo splošno počutje,” pojasnjuje diplomant.

Programi za dobro počutje na delovnem mestu so v zadnjih letih doživeli pomembno evolucijo. Vlaganje v dobro počutje zaposlenih je tako postalo ključna strategija za sodobne organizacije, ki si želijo uspeha v današnjem konkurenčnem poslovnem svetu.

Masažna terapija, izvajana neposredno na delovnem mestu, lahko prav tako prinese številne fiziološke koristi. “Študije so pokazale, da lahko masaža pomaga pri lajšanju migren in napetostnih glavobolov, ki so eden od glavnih vzrokov za odsotnost z dela. Na primer, že kratka 30-minutna masaža na delovnem mestu je privedla do zmanjšanja sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka pri zaposlenih. Poleg tega je masažna terapija pozitivno vplivala na imunsko funkcijo,” pove David Renko in doda, da so ob fizioloških prednostih nedavne študije o masažni terapiji poročale o spodbudnih rezultatih glede psihičnih simptomov stresa, kot je zmanjšanje depresivnih simptomov in anksioznosti.