Pod katalonskim soncem vitamina D ne manjka


Študentka fizioterapije na Alma Mater v Ljubljani Petra Bošnjak, je za Erasmus+ izmenjavo izbrala Univerzo EUSES v Barceloni.

“Predavanja potekajo v živo in vsa vključujejo študije primera s poudarkom na kliničnem sklepanju, ki naj bi nas usposobilo in pripravilo na resnično delovno okolje,” opisuje Petra, ki sta se ji na izmenjavi v Barceloni pridružila  tudi sošolca Robert in Maša. 

"Večina kolegov študentov je Francozov in so v učilnicah najglasnejša množica. Najbolj me veselijo predavanja o miofascialnih verigah, nevrodinamiki in slikovni diagnostiki, kjer izvajamo ultrazvočno vodene infiltracije," o študiju razlaga Petra in dodaja, da je njeno potovanje v Barcelono ena čudovita avantura, ki se je pričela v pristanišču v Genovi, odkoder se je z nočnim trajektom odpeljala v Barcelono.

»Ker raje živim stran od centra mesta, sem izbrala mesto Sant boi de Llobregat, na zahodni obali reke Llobregat, kjer so barcelonski vrtovi. Španci so vedno zunaj na soncu, sedijo na klopeh na trgu ali v invalidskih vozičkih in klepetajo, kar me je pozitivno presenetilo.Ta mirna soseska Barcelone ima neverjetno ponudbo svežih lokalnih izdelkov, sobotno tržnico, tradicionalne prireditve, je dovolj blizu mesta in plaž južno od Barcelone, pa tudi območij za vse aktivnosti na prostem, kot so gorske poti za kolesarjenje in kolesarjenje ter plezalne stene. Cena v primerjavi s kakovostjo življenja je veliko boljša, če ste stran od središča Barcelone,« pojasnjuje študentka, ki pot do univerze premaguje s 25 minutno vožnjo s kolesom po kolesarski poti ob reki ali pa pol urno vožnjo z javnim prevozom."

"Za manj kot 45 evrov lahko študenti, mlajši od 30 let, 3 mesece uporabljajo neomejen prevoz v vseh 6 conah.Brezplačno je tudi vzeti kolo na vlak in se lahko v uri in pol znajdete na raziskovanju peščenih plaž Costa Brave, raziskujete mesta Blanes, Pineda del Mar in Calella. Vožnja z vlakom je slikovita, saj poteka vzporedno s plažo. Eno mojih najljubših mest v Kataloniji je Girona. Nahaja se na pragu pirenejskih gora in postaja kolesarska prestolnica Katalonije. Nedolgo nazaj je postala raj za treninge profesionalnih kolesarjev z vsega sveta, zaradi česar so cene nepremičnin poletele v nebo."

"Če uživate v sadju in zelenjavi, je Španija ena najboljših pridelovalk paradižnika in pomaranč. To je tudi dom svetovno znane španske šunke. Španija je največja evropska proizvajalka svinjine in razlog za to je v zgodovini, ki sega v srednji vek in prihodu Mavrov iz severne Afrike na Iberski polotok. V moji soseski je veliko ekoloških trgovin, ki se osredotočajo na zmanjšanje vpliva na okolje z neuporabo plastike. Pekarne so na vsakem vogalu in čeprav se ne more primerjati s svojo kulinarično konkurenco, sosednjo Francijo, ima v ponudbi še vedno veliko tradicionalnih dobrot. Najljubše so mi sobotne tržnice, ko so zaprte ulice polne stojnic, kjer ponujajo sadje, zelenjavo, španske sire in klobase, čevlje, lonce in ponve ... in mojo najljubšo poslastico- španski churros in porras."