Študentka Alma Mater na svetovnem kongresu fizioterapije v Dubaju


Klara Trček, študentka fizioterapije na Alma Mater, je imela v začetku junija priložnost aktivno sodelovati na svetovnem fizioterapevtskem kongresu v Dubaju.

Na kongresu, ki je bil namenjen povezovanju, fizioterapevtov, predstavitvi najnovejših raziskav na različnih področjih fizioterapevtske stroke in podelitvi nagrad za življenjska dela ter doprinos k znanosti je Klara Trček skupaj s profesorico in vodjo fizioterapevtskega študija na fakulteti v Portlandu – Main v ZDA dr. Jenny Audette vodila sejo mreženja za fizioterapevte na zgodnji karierni poti.

»Odzivi so bili nad pričakovanji in bila sem navdušena nad sodelovanjem na svetovnem kongresu. Razprava je tekla o podobnostih, razlikah in priložnostih, ki nas čakajo ob vstopu na trg dela. Prav tako smo gradili načrte za nadaljnja povezovanja, debatirali smo o vlogi fizioterapevta v družbi in zdravstvenem timu, o vlogi nove tehnologije, njenem vplivu na naše delo ter o njeni dostopnosti v različnih delih sveta,« pojasnjuje Klara Trček. 

Študentka je prepričana, da je biti del takšnega kongresa ter spoznavati nove, mlade in ambiciozne ljudi z istimi interesi velik privilegij. »Mojo udeležbo so spremljali profesorji fizioterapije z različnih slovenskih fizioterapevtskih fakultet in zares zanimivo jih je spoznavati tudi iz druge perspektive – ne le kot študent, temveč kot kolega drug drugemu,« pripoveduje Klara in nadaljuje, da so se ob koncu dneva tudi sproščeno podružili tudi ob večerji in ogledu mesta. 

»Vsakemu posebej gre zahvala, da so me vzeli pod okrilje in me spodbujali pri enem izmed do sedaj največjih korakov v mojem študiju. Hvala!«

Klara Trček se je srečala tudi z vodilnimi strokovnjaki Svetovne fizioterapije, kot so dosedanja predsednico Emma Stokes, vodja mednarodnih organizacij vodne fizioterapije Cesar Sa; članico Ameriškega združenja fizioterapevtov Jenny Audette, pa namestnico izvršnega direktorja Tracy Bury kot namestnico izvršnega direktorja. »S Tracy Bury komuniciram že od začetka mandata facilitatorke mladih fizioterapevtov evropske regije in sem ji hvaležna za vso pomoč pri urejanju Erasmus+ mobility dostopa do kongresa v sodelovanju s fakulteto Alma Mater Europaea – ECM,« je hvaležna Klara. 

Klara Trček se je spoznala tudi z ekipo zagrizenih japonskih študentov, ki že vabijo na naslednji svetovni fizioterapevtski kongres v Tokiu 2025. Srečala pa se je tudi s kolegom facilitatorjem mladih fizioterapevtov afriške regije iz Slonokoščene obale, Johnsonom Kouamemom. 

»Bila je odlična izkušnja za povezovanje in širjenje fizioterapevtskih obzorij. Z veseljem ponovim čez dve leti, ko bom mogoče predstavila že katero izmed lastnih raziskav. Hvala!« 

Več o World Physiotherapy Congress 2023.