Udarni globinski valovi zmanjšujejo bolečino v peti


Študentka Tjaša Esih je v diplomski nalogi ugotovila, da terapija z udarnimi globinskimi valovi pri pacientih s plantarnim fascitisom zmanjša bolečino, občutljivost pete, debelino plantarne fascije in njeno togost ter izboljša funkcijo stopala.

Plantarni fascitis je najpogostejši vzrok za bolečino v peti. Simptom, ki se pri pacientih najpogosteje pojavi, je bolečina v peti ob prvih jutranjih korakih in po daljšem počitku ali sedenju, kar pri pacientu povzroči oteženo opravljanje vsakodnevnih življenjskih in službenih dejavnostih ter s tem poslabša kakovost življenja. “Zdravljenje plantarnega fascitisa poteka večstopenjsko. Začne se s počitkom, nadaljuje z različnimi konzervativnimi metodami in tehnikami ter se ob neuspehu lahko konča tudi z operativnim posegom. Ena izmed konzervativnih metod zdravljenja je tudi terapija z udarnimi globinskimi valovi,” opisuje diplomantka. 

Udarni globinski valovi veljajo za neinvazivno, učinkovito in varno terapijo za zdravljenje različnih mišično-skeletnih okvar. Pojav udarnih valov povzročijo velike spremembe v tlaku. Posledično se ustvarijo valovi tenzijskih in kompresijskih sil. Njihovo delovanje ni odvisno samo od neposrednih mehanskih dražljajev, ampak tudi od različnega biološkega odgovora na akustične dražljaje. 

“Za doseganje najboljših rezultatov rehabilitacije pri mišično skeletnih obolenjih je priporočljiv odmerek terapije z udarnimi globinskimi valovi enkrat tedensko z 2000 impulzi in z najvišjo gostoto energijskega toka, ki jo lahko pacient še prenese, brez da vzame analgetik,” pojasnjuje Esihova in izpostavi še, da so možni stranski učinki, kot so bolečina pred in po posegu, lokalna oteklina in otrplost, ki se pojavi skupaj z disestezijo. “Po terapiji se lahko pojavi tudi manjši hematom in lokalna rdečica, v nekaterih primerih pa lahko pacient občuti tudi migreno in kratkotrajno izgubi zavest,” še zaključi.