Ula Humar izboljšala državna rekorda v powerliftingu


Ula Humar, študentka fizioterapije na Alma Mater Europaea, si je z uspešnim nastopom na Univerzitetnem prvenstvu v powerliftingu v Kranjski Gori, s 410 kg sestevka (147,5 kg počepa, 77,5 kg potiska s prsmi in 185 kg mrtvega dviga), priborila tretje mesto v tesnem boju v kategoriji do 63 kg. S tem je izboljšala tudi državna rekorda v mrtvem dvigu in seštevku. Čestitamo!

Ula, kako bi opisali svoje športne začetke? Kaj powerlifting sploh je? Zakaj odločitev za tovrstni šport?

Z različnimi športi kot so plavanje, ritmična gimnastika in atletika sem se ukvarjala  že od  malega.  Poškodba gležnja v drugem letniku gimnazije pa je bila ključna, da sem začela trenirati powerlifting  ter se nato odločila za študij fizioterapije. Namreč, na treningu rokometa  sem si zlomila gleženj. Okrevanje po operaciji lateralnega malleola pa ni potekalo po pričakovanjih, zato sem se odločila, da z rehabilitacijo nadaljujem pri priznanem športnem fizioterapevtu ter v fitnesu kjer sem se tudi prvič srečala s športno disciplino powerlifting. Powerlifting oz. troboj moči je šport, ki združuje nekatere najosnovnejše funkcije človeškega telesa. Gre za tekmovanje v maksimalni moči pri treh osnovnih vajah z utežmi: v počepu, potisku s prsi in mrtvem dvigu. Cilj tekmovalca je čim težji maksimalen dvig v vsaki disciplini, zmagovalec pa je tisti, ki doseže največjo vsoto 3 dvigov.

Kako to združujete s študijem fizioterapije? Na univerzitetnem prvenstvu ste zastopali barve Alma Mater Europaea, kajne?

Izgleda, da sta mi bila powerlifting in fizioterapija namenjena v paketu, tako da ju z nekaj samodiscipline in organiziranosti dokaj uspešno usklajujem. Študij na Alma Mater mi z on-line predavanji in s posnetki predavanj omogoča, da brez večjih težav redno treniram.  Nekoliko težje pa je usklajevati tekme z izpitnimi roki. Kot registrirana športnica pri Olimpijskem komiteju Slovenije se lahko le z najboljšimi rezultati na državnih prvenstvih in doseženimi mednarodnimi normami uvrstim na evropska in svetovna tekmovanja. Datumi državnih, evropskih in svetovnih tekmovanj pa so določeni ne glede na moje izpitne roke.  

Da, na svetovnem univerzitetnem  prvenstvu že dve leti zastopam univerzo Alma Mater Europaea.  Leta 2022 sem jo zastopala sama v Turčiji v Istanbulu. Tam se je naša univerza pomerila z  najboljšimim na svetu: Cambridge University, Oxford University, Kyoto University of Advanced Science in drugimi svetovnimi univerzami ter zasedla 26. mesto. V mesecu novembru 2023 pa je svetovno univerzitetno prvenstvo potekalo v Sloveniji v Kranjski Gori, kjer je Alma Mater Europaea osvojila 22. mesto.

Na kaj ste v vaši športni karieri najbolj ponosni? Vaši najboljši rezultati?    

Najbolj ponosna sem na rezultate iz lanskega univerzitetnega prvenstva v Kranjski Gori, kjer sem poleg osebnih rekordov v vseh treh disciplinah podrla tudi državni članski in mladinski rekord v mrtvem dvigu (185 kg), mladinski rekord v počepu (147,5 kg) ter članski in mladinski rekord v seštevku (410 Kg). Na tekmovanju sem  tako osvojila skupno 3. mesto  ter  1. mesto v disciplini mrtvega dviga. Ponosna pa sem tudi na izpolnjeno normo za mladinsko svetovno prvenstvo ter člansko evropsko prvenstvo.

Kaj je pri tem športu najtežje?

Najtežja je, po mojem mnenju, psihična pripravljenost. Da se na tekmi fokusiraš na to, kar lahko narediš v tistem danem trenutku. Da se po napakah in slabših rezultatih ponovno pobereš in misli usmeriš v novo tekmo. V powerliftingu največ poškodb nastane zaradi prenatreniranosti in želji po čim hitrejšem napredovanju.  Zato sta pravilno načrtovanje treningov in psihična pripravljenost najpomembnejša za doseganje dobrih rezultatov. Moj trener vedno pravi 'daj času čas', kajti, če imaš potencial in treniraš pametno, se bo to slej kot prej pokazalo z rezultati.

Nam zaupate kakšno anekdoto ali zanimivost?

Kot anekdoto lahko povem, da je bila na Univerzitetnem prvenstvu v Turčiji naša prtljaga izgubljena in s tem tudi vsa naša oprema za tekmo (dres, pas, kolenčniki…). Iz letališča so nam v hotel sporočili, da bodo potovalke  z opremo prišle šele naslednji dan.  Ker smo se na recepciji hotela burno in v skrbeh pogovarjali kaj storiti, je to slišala tudi ekipa iz Velike Britanije. Ta nam je nato posodila vso potrebno opremo. Poleg opreme pa smo tako dobili tudi nove prijatelje. Na univerzijadi v Kranjski Gori smo se jim oddolžili z izletom po Ljubljani. 

Kakšne so želje/cilji za prihodnje?

Cilji za letošnje leto so definitivno nastop na mladinskem evropskem prvenstvu in mogoče celo na svetovnem. Zelo pa bi bila vesela, če mi bi do konca leta uspelo dvigniti 200 kg mrtvega dviga. To je v moji kategoriji, mladinke do 63kg, izredno velik dosežek.