Študenti - zgodbe o uspehu

S fizioterapijo učinkovito nad demenco

01.02. 2023.

S staranjem prebivalstva se hkrati povečuje tudi število oseb z demenco, ki prizadene spomin, mišljenje, govor in druge lastnosti. Le-to pa pri osebah postopoma zmanjšuje zmožnost samostojnega življenja in opravljanja vsakodnevnih aktivnosti. Fizioterapevtska obravnava teh bolnikov je pogosta in učinkovita metoda za lajšanje težav.

Preberi več

Pravilni položaji pacientov po možganski kapi

24.01. 2023.

Diplomantka fizioterapije na Alma Mater Ajda Rak je z odlično zaključno nalogo opozorila na nameščanje oskrbovancev po preboleli možganski kapi v pravilne položaje, saj le-to vpliva na njihovo zdravstveno stanje in počutje.

Preberi več

Socialni gerontologi ključni pri premagovanju osamljenosti starejših

23.01. 2023.

Magistrantka socialne gerontologije Urška Kunčič, ki delo opravlja v Domu za starejše Ljutomer pravi, da je bilo delo socialna gerontologa v času koronavirusa izjemnega pomena. To je prikazala v zaključni nalogi, kjer se je osredotočila na težave starejših v domovih za ostarele v času epidemije koronavirusa.

Preberi več

Posodabljanje turističnih kmetij predpostavlja vključenost starejših v socialno okolje

18.01. 2023.

»Študij na Alma Mater je bil zame prvovrstna in inovativna izkušnja,« je ob zaključku zagovora poudaril doktorant socialne gerontologije Jože Zalar, ki je v doktorski disertaciji z naslovom Vpliv starejših odraslih na posodabljanje organizacije turističnih kmetij Slovenije pod mentorstvom prof. dr. Roka Ovsenika identificiral vplive starejših odraslih na organizacijo poslovanja turističnih kmetij.

Preberi več

Kompetentna, spoštljiva in empatična obravnava za vse paciente

13.01. 2023.

Doktorantka socialne gerontologije na Alma Mater Helena Kristina Halbwachs, ki je vodja kakovosti za SeneCura Slovenijo in Hrvaško, je z doktorsko disetracijo ocenjevala stanje kulturne kompetentnosti slovenskega zdravstvenega sistema, ki temelji na osnovnih človekovih pravicah.

Preberi več

Diplomantki zdravstvene nege raziskovali v Prekmurju

04.01. 2023.

Diplomski študij zdravstvene nege sta z zaključno nalogo uspešno okronali študentki Sanja Kavaš in Dragica Bogatin. Prva je raziskovala pomen medgeneracijskega sodelovanja v domačem okolju, druga pa poznavanje paliativne oskrbe v pomurskem prostoru.

Preberi več

Kaj vpliva na kakovost življenja starejših?

29.12. 2022.

Na položaj starejših v družbi vplivajo socialni, ekonomski in kulturni dejavniki. Namen raziskave doktorske naloge Damirja Poljaka je bil ugotoviti katere so družbeno-kulturne sestavine življenja starejših in kako vplivajo na kakovost življenja starejših.

Preberi več

S telesno aktivnostjo nad kronične bolezni

29.12. 2022.

Študentka zdravstvene nege na Alma Mater Dragana Toroman se je v zaključni nalogi ukvarjala s pomembnostjo ukvarjanja s telesno dejavnostjo za zdravje človeka.

Preberi več

Prenos vrednot skozi medgeneracijski turizem

27.12. 2022.

Doktorantka socialne gerontologije na Alma Mater Mihaela Kežman se je ukvarjala z vlogo medgeneracijskega turizma v prenosu vrednot med generacijami v slovenski družbi. Proučevanje medgeneracijskega udejstvovanja starih staršev in njihovih vnukov pa predstavlja precej nov, a hkrati slabo raziskan fenomen prenosa vrednot.

Preberi več

Kaj imata skupnega študij zdravstvene nege in prostovoljno gasilstvo?

12.12. 2022.

Diplomant študijskega programa Zdravstvena nega na Alma Mater je v zaključnem delu raziskoval znanje prve pomoči pri prostovoljnih gasilcih Gasilske zveze Lenart. Poudarja, da so se naloge prostovoljnih gasilcev v zadnjih letih zelo spremenile.

Preberi več