Študenti - zgodbe o uspehu

Posodabljanje turističnih kmetij predpostavlja vključenost starejših v socialno okolje

18.01. 2023.

»Študij na Alma Mater je bil zame prvovrstna in inovativna izkušnja,« je ob zaključku zagovora poudaril doktorant socialne gerontologije Jože Zalar, ki je v doktorski disertaciji z naslovom Vpliv starejših odraslih na posodabljanje organizacije turističnih kmetij Slovenije pod mentorstvom prof. dr. Roka Ovsenika identificiral vplive starejših odraslih na organizacijo poslovanja turističnih kmetij.

Preberi več

Kompetentna, spoštljiva in empatična obravnava za vse paciente

13.01. 2023.

Doktorantka socialne gerontologije na Alma Mater Helena Kristina Halbwachs, ki je vodja kakovosti za SeneCura Slovenijo in Hrvaško, je z doktorsko disetracijo ocenjevala stanje kulturne kompetentnosti slovenskega zdravstvenega sistema, ki temelji na osnovnih človekovih pravicah.

Preberi več

Diplomantki zdravstvene nege raziskovali v Prekmurju

04.01. 2023.

Diplomski študij zdravstvene nege sta z zaključno nalogo uspešno okronali študentki Sanja Kavaš in Dragica Bogatin. Prva je raziskovala pomen medgeneracijskega sodelovanja v domačem okolju, druga pa poznavanje paliativne oskrbe v pomurskem prostoru.

Preberi več

S telesno aktivnostjo nad kronične bolezni

29.12. 2022.

Študentka zdravstvene nege na Alma Mater Dragana Toroman se je v zaključni nalogi ukvarjala s pomembnostjo ukvarjanja s telesno dejavnostjo za zdravje človeka.

Preberi več

Kaj vpliva na kakovost življenja starejših?

29.12. 2022.

Na položaj starejših v družbi vplivajo socialni, ekonomski in kulturni dejavniki. Namen raziskave doktorske naloge Damirja Poljaka je bil ugotoviti katere so družbeno-kulturne sestavine življenja starejših in kako vplivajo na kakovost življenja starejših.

Preberi več

Prehranska ogroženost starejših odraslih

28.12. 2022.

Pomemben dejavnik kakovosti bivanja in dolgoživosti v starejšem življenjskem obdobju je tudi ustrezna prehrana. Doktorantka Monika Brglez je z doktorsko nalogo podala stanje prehranjenosti in prehranjevalne navade starejših oseb nad 75 let.

Preberi več

Prenos vrednot skozi medgeneracijski turizem

27.12. 2022.

Doktorantka socialne gerontologije na Alma Mater Mihaela Kežman se je ukvarjala z vlogo medgeneracijskega turizma v prenosu vrednot med generacijami v slovenski družbi. Proučevanje medgeneracijskega udejstvovanja starih staršev in njihovih vnukov pa predstavlja precej nov, a hkrati slabo raziskan fenomen prenosa vrednot.

Preberi več

Kaj imata skupnega študij zdravstvene nege in prostovoljno gasilstvo?

12.12. 2022.

Diplomant študijskega programa Zdravstvena nega na Alma Mater je v zaključnem delu raziskoval znanje prve pomoči pri prostovoljnih gasilcih Gasilske zveze Lenart. Poudarja, da so se naloge prostovoljnih gasilcev v zadnjih letih zelo spremenile.

Preberi več

Uspešen študent, poklicni gasilec in župan

07.12. 2022.

Andraž Pogorevc je poklicni gasilec, ki je magistrski študij Management poslovnih sistemov zaključil s primerjavo gasilcev in enot civilne zaščite v sistemu zaščite in reševanja ter njihovimi vlogami. Ob tem je pred kratkim uspešno nastopil tudi novo fukcijo župana občine Vitanje.

Preberi več

Študent Akademije za ples postal vice svetovni prvak

07.12. 2022.

Mihael Tosić pleše že 14 let. Ljubezen do plesa ga je iz rodnega Dubrovnika pripeljala tudi v Slovenijo na Alma Mater Europaea Akademijo za ples. Pred kratkim je postal vice svetovni v step plesu.

Preberi več